VANS LATVIJAS SKEITBORDA LĪGAS’ 19 pirmā posma atskats

Šī gada 18. maijā Rīgas Centra Sporta kvartāla betona skeitparkā, jeb Barona ielas plazā norisinājās Vans Latvijas Skeitborda līgas (VLSL) 2019. gada pirmais posms. Šis ir VLSL trešais gads un otrais gads pēc kārtas, kad pirmais posms norisinās Barona ielas skeitparkā.

Kā jau ierasts, sacensības norisinājās 4 grupās – iesācēji (līdz 13 gadiem ieskaitot), meitenes, amatieri (līdz 17 gadiem ieskaitot) un Pro. Sacensību rīts iesākās saulaini ar iesācēju reģistrāciju un iesildīšanos, kamēr sacensību organizators Arts Amoliņš kopā ar palīgiem sagatavoja skeitparku sacensībām.

Uzreiz jāsaka liels paldies vienam no mūsu lielākajiem atbalstītājiem Boards.lv, kuri caur savu iniciatīvu “Dzer vairāk ūdeni” bija sarunājuši atbalstu un ūdens uzpildes staciju no Memory Water! Katrs varēja pieiet un uzpildīt savu ūdens pudeli, tādējādi braucēji nebija izslāpuši un bija daudz mazāk liekās plastmasas taras.

Pēc reģistrācijas lapām jau bija redzams, ka dalībnieki būs daudz, tapēc visam bija jānorit ātri un precīzi. Pulkstens 12:00 ar nelielu runu tika atklātas sacensības un pirmie savu sniegumu rādīja iesācēju grupas dalībnieki. Šogad pirmajā posmā dalību iesācēju grupā ņēma 14 dalībnieki, no kuriem jaunākajam bija tikai 5 gadi. Katram dalībniekam tika doti 2 braucieni, kuros bija jāparāda labākais sniegums.

Pēc diviem labi aizvadītiem braucieniem, tiesnešiem bija jāsaskaita savs vērtējums un jānoska, kuri seši būs iekļuvuši finālā. Arī finālā braucējiem tika doti divi braucieni, lai pacīnītos par godalgotajām vietām un balvām no VLSL atbalstītājiem.

Iesācēju finālā jau bija redzams, kuriem dalībniekiem ir lielāka sacensību pieredze un plašāks triku skaits, kas arī palīdzēja ierindoties augstākās vietās. Beigās trešo vietu izcīnija Nikita Maier no Igaunijas, kurš jau bija paviesojies VLSL posmos arī iepriekšējās sezonās un ieguvis godalgotas vietas arī tad, īpaši uzsverot iepriekšējā gada uzvaru iesācēju grupā VLSL’18 3. posmā Cēsīs. Otro vietu izcīnija viens no sezonas favorītiem un iepriekšējā gada iesācēju grupas kopvērtējuma uzvarētājs un Rīgas Skeitborda skolas teicamnieks Uvis Cinītis. Pirmo vietu ar diezgan pārliecinošu pārsvaru izcīnija Ernests Grobiņš, kurš savos braucienos izpildīja fliptrikus ar iesāceju grupai neraksturīgu precizitāti.

Nākamās skeitparkā devās dāmas. Jaatzīst, ka pretēji pārējām grupām, kurās dalībnieku skaits bija ievērojami audzis, meiteņu grupā bija par vienu dalībnieci mazāk, kā VLSL’18 pirmajā posmā. Tas gan deva iespēju dalībniecēm pacīnīties par balvām ar nedaudz mazāku konkurenci.

Tā kā meiteņu grupas dalībnieču skaits nesasniedz 10, tad atsevišķs fināls netika rīkots un katrai dalībniecei bija jāparāda savs sniegums divos 1:15 min ilgos braucienos. Varēja redzēt, ka meitenes bija gatavojušās un pārdomājušas savus braucienus un trikus, kurus izpildīt. Pagājušā gada labākā meiteņu grupas braucēja Ingūna Skujiņa arī piedalījās un centās parādīt sarežģītus trikus, bet šoreiz braucienos pārāk negāja, tādējādi citām dalībniecēm bija iespēja ierindoties godalgotajās vietās.

Trešo vietu izcīnija Ugne Čerenkova, kura samēra nesen tikai uzsāka savas skeitborda gaitas Rīgas Skeitborda skolā. Otrajā vietā ierindojās Kristiāna Vanka, kura savā braucienā interesanti apvienoja modernos un oldschool trikus. Pirmo vietu izcīnija Emīlija Stoka, kurai izdevās parādīt labus un dažādīgus trikus viscaur skeitparkam. 

Nākamie parkā devās amatieri un ap šo brīdi patīkamā, vasarīgā saule jau bija pārvērtusies par agresīvī karsējošu lodi un betona skeitparks bija pamatīgi uzsilis. Braucēji starp saviem braucieniem patvērās ēna zem parka konstrukcijām un Memory Water ūdens stends tika apmeklēts aizvien biežāk.

Bija prieks redzēt, ka amatieru dalībnieku skaits bija pamatīgi audzis pret iepriekšējo gadu. Šogad amatieru grupas kvalifikācijas braucienos piedalījās 17 dalībnieki. Lielākā daļa bija no Rīgas, bet bija arī daži viesi no citām pilsētām un arī vairāki Igauņu braucēji. Arī amatieriem tika doti ierastie divi kvalifikācijas braucieni, lai atrādītu savas prasmes un pacīnītos par vietu finālā.

Ņemot vērā lielo braucēju skaitu kvalifikācijā, finālā tika 8 dalībnieki, kur katram tika dots viens 1:15 min garš brauciens. Lielākā daļa finālistu atkārtoja savus kvalifikācijas braucienus pievienojot dažus papildus trikus. Amatieru grupā bija vērojams arī labs savstarpējais atbalsts starp dalībniekiem, kā arī dzirdamas ovācijas no draugiem, kuri bija ieradušies atbalstīt!

Arī amatieru grupā trešo vietu izcīnija Igaunijas pārstāvis Ralf Rasmusaal. Otro vietu, izpildot savus trikus ar lielisku stilu, izcīnija Kristers Kalniņš. Pirmo vietu šoreiz pārliecinoši ieguva Valters Lūriņš. Cerēsim šādu sniegumu no viņa redzēt visas sezonas garumā.

Pro grupai katram braucējam kvalifikācijā tika doti 2 braucieni 0:45 sec garumā, kas ir tik pat ilgi kā Street League Skateboarding (SLS) sacensībās. Lai gan tas var likties īss laika posms, ņemot ātrumā ar kādu Pro grupas pārstāvji braukāja pa skeitparku, tas bija pilnīgi pietiekami.

Bija plānots, ka Pro grupas finālā, tā pat kā Amatieru grupā, būs 8 cilvēki, tomēr sertificētie tiesneši nolēma, ka korektāk būtu ja finālā tiktu 9 braucēji. Tad nu šiem 9 dalībniekiem, tā pat kā kvalifikācijā tika doti divi 45 sekundžu braucieni, un te tiešām bija ko redzēt.

Pēc saspringitem, triku pilniem braucieniem tiesneši devās izvērtēt, kurš tad būs ieguvis uzvarētāja titulu Pro grupā. Daudzi no rezultātiem bija ļoti tuvi, bet beigās trešo vietu ieguva Saldus pārstāvis Kaspars Polis. Otrajā vietā ierindojās Clockwise Skateshop braucējs Rudolfs Rorbahs un pirmo vietu izcīnija VLSL’18 kopvērtējuma līderis, Boards.lv komandas braucējs Artūrs Bogdanovičs.

Kā reiz pirmās un otrās vietas ieguvēji arī ir tie, kuri jau pēc iepriekšējiem panākumiem VLSL tika izvēlēti kā braucēji, kuri saņems Latvijas Skeitborda Federācijas atbalstu un iespēju doties uz SLS London sacensībām 22. līdz 26 maijā. Veiksmi viņiem.

Apbalvošna ar to vel nebeidzās jo pateicoties VLSL galvenajam atbalstītājam VANS, bija vēl jāpasniedz balva dienas labākā trika autoram, kurš šoreiz izrādījās neviens cits kā Fricis Štrauss, kas izpelnījās šo balvu par savu perfekti veikti frontside flip pa lielajām kāpnēm, kuru varēsim redzēt arī video atskatā.

Milzīgs paldies Latvijas Skeitborda Federācijai par iespēju šāda mēroga sacensības rīkot un protams liels paldies arī mūsu lieliskajiem sponsoriem – Vans, Boards.lv, Memory Water un Rīgas Skeitborda skolai! Paldies arī visiem, kas palīdzēja pasākuma norisē, filmēja, fotogrāfēja, spēlēja mūziku un tiesāja sacensības.

Lūk arī Ed Gaba veidotais sacensību video atskats:

https://youtu.be/KP4_YTJyQbg