European Skateboarding Championship Šveices pilsētā Bāzelē

ESC Basel a.k.a. pēdējo reizi bija noticis 2010. gadā pēc kā cieta no finansiāla pagrimuma un atgriezās šogad pateicoties Oli Bürgin un viņa organizātoru komandai. Vienīgi tagad burts C nozīmē nevis championship, bet gan vienkārši contest, lai gan sacensību mērogs un vērtība no tā nav mainījušās. Tad nu mums – Artūram Bogdanovičam un Rūdolfam Rorbaham – bija tas gods doties uz diezgan prestižu sacenšibu augšām celšanos ar atbalstu no Latvijas Skeitborda Federācijas.

Pirmajā vakarā, kad jau ieradāmies ar vilcienu uz Bāzeli, varēja saprast, ka kaut kur briest skeitborda pasākums, dzirdot kādu skeitojam ik pēc 10 minūtēm. Visi jau bija ieradušies un gatavi baudīt skeitborda pilnu nedēļas nogali.


Piektdien mums priekšā bija kvalifikācija uz kvalifikāciju jeb tā saucamie pre-qualifications. Reģistrācijas postenī mums jautāja “Are you sponsored?”, kas bija tāds savā ziņā mulsinošs jautājums, ņemot vērā mums abiem tas atbalsts ir lielākoties lokāls, tāpēc atbildējām “A little bit”, no kā džeki saprata, ka noteikti neesam uzaicināto braucēju starpā un būs mums vien jāstartē pre-qulifiers. Formāts kvalifikācijās bija divu braucēju jam’s pa 2 minūtēm un visi braucēji tika sadalīti heat’os pa 12 braucējiem. Varēja izvēlēties, kurā heat’ā vēlamies startēt, kas bija nedaudz stratēģiski izdevīgi; abi izvēlējāmies trešo. Galu gala savācās astoņi heat’i; kopā 91 braucējs.


Skeitparks ļoti daudzpusīgs, ar visu, kas nepieciešams un vēl vairāk. Izvietots hokeja riņķī, uz labas betona grīdas, dēlis tālāk par bordu aizmukt nevar. Parks sniedz tādu divtūkstošo gadu sākuma sajūtu, kad tieši tāda stila parki tika gatavoti priekš sačiem, tikai toreiz viss bija daudz stāvāks, cik var noprast no vecajiem video materiāliem.

Warm ups tika aizvadīts veiksmīgi; iepazinām parciņu, izdomājām līnijas, nepārgurām. Bet parādījās tāds labs stresiņš pirms braucieniem, lai gan sacensības mums abiem jau ir ierasta lieta. 30 labākie tika uz sestdienas kvalifikāciju, un Bogam tas izdevās.

Piektdienas un sestdienas vakaros visi pulcējās Port Land – spots Bāzelē, kur atrodas gan indoors, gan verts, gan diezgan varens DIY skeitparks. Labi ieskeitojām iekštelpu skeitparku piektdienā un tad DIY parka uz prožektora rādīja divus vietājos skeit-video, kas tika noskatīti ļoti labā atmosfērā. Chills un skeitbords veiksmīgi atgāja vaļā.

Sestdiena sākās meiteņu kvalifikāciju, pēc kuras sekoja kvalifikācija jeb tā saucamie elimination puikām, kurā bija TOP 30 braucēji no piektdienas + 45 aicinātie braucēji, kuru starpā bija tādi pazīstamie Eiropas vārdi kā Aurelian Giroud, Vincent Milou, Benjamin Garcia, Denny Pham u.c. Formāts tieši tāds pats. Boga palika pie tās pašas līnijas, kura vienā brīdī viņu noveda pie cerībām uz svētdienas pusfināliem. Līdz ar to nostartējis otrajā heat’ā turpmākos braucienus vēroja ar augstu uztraukuma līmeni, kas beidzās ar to, ka dalīja 24. pozīciju ar čehu Honza Navratil, kurš arī bija uz vasaras Summer Session Rīgā. Ņemot vērā, ka uz pusfinālu tika 24 labākie, gan Boga, gan Honza kvalificējās uz pusfināliem. The hype was real priekš Bogas. Pēc tam sekoja P-Stone challenge (P-Stone Forever!!!) uz quarter-pipe paaugstinājuma, līdz rampa pārgāja pilnībā 90 grādu leņķī. Craaaazy!

Svētdiena bija finālu diena. Pirmie bija pusfināli puikām. Šoreiz gan formats pamainījās – divi braucieni pa vienai minūtei + last trick pēc katra brauciena. Uz pusfināliem džeki klāja vaļā trumpes un gāja sīva cīņa par astoņām vietām uz finālu. Boga godam nobrauca savus braucienus, nedaudz izmainot savu līniju, jo vairs nebija tika daudz laika kā jam formātā, un jutās pilnībā apmierināts, fināla vietas atstājot citiem Eiropas nažiem. Pēc tam sekoja fināli meitenēm; šādu līmeni starp dāmām dzīvajā īsti nebijām redzējuši, ļoti labi sevi visas atrādīja un tiešām cīnījās par godalgotajām vietām. Un kur nu bez leilajiem fināliem. Tur gan visiem džekiem cepuri nost, visi nospridzināja un parādīja labāko sniegumu; Aurelian Giroud jau pamazām pārvēršas par videospēles varoni, skatoties un viņa skeitošanu. Taču par brīnumu daudziem klātesošajiem viņš neierindojās top trijniekā. Kaut gan pēc tam vēsu prātu izcēla best trick. Ar best trick un pieticīgu apbalvošanas ceremoniju ESC Basel 2018 arī noslēdzās. Lūk arī labākie:

Women:

  1. Julia Brückler
  2. Candy Jacobs
  3. Lore Bruggeman

Men:

  1. Benjamin Garcia
  2. Joseph Garbaccio
  3. Matias Dell Olio

Izskatījās, ka sacensības Šveicē darbojas tāpat kā viņu ražotie pulksteņi – ar ļoti augstu precizitāti. Visu trīs dienu garumā sacensības norita stingri iekļaujoties grafikā, kas liecina par labu darbu no organizatoru puses.

Ceļā uz vilcienu atpakaļ satikām vīrieti, kurš piedalījās daudzās iepriekšējos ESC Basel sacensībās. Padalījāmies ar pieredzēm šajās sacensībās, parunājām par skeitbordu kopumā, palīdzēja mums atrast pareizo vilcienu. Ļoti veiksmīga pēdējā mirkļa sagadīšanās. Tikpat veiksmīga kā viss mūsu brauciens kopumā, par ko lielu paldies sakām Latvijas Skeitborda Federācijai un arī sacensību organizātoriem un Bāzelei.